Warzywa oraz owoce to produkty niezwykle bogate w liczne składniki odżywcze, które są niezbędne dla ludzkiego organizmu (witaminy, mikroelementy, błonnik). Najlepiej spożywać je oczywiście w wersji surowej, czyli bez żadnej obróbki (jedynie po przemyciu). Niestety ich sporym minusem jest duża podatność na psucie się i jednocześnie słaba dostępność w okresie późnojesiennym czy zimowym. Jednym z najskuteczniejszych sposobów na znaczne przedłużenie żywotności warzyw i owoców jest poddanie ich procesowi suszenia.
Do suszenia omawianych produktów wprost idealnie nadają się dehydratory elektryczne wyposażone w wysuwane tace z metalu. Urządzenia te działają na takiej zasadzie, że ciepłe powietrze rozchodzące się precyzyjnie po całej powierzchni komory głównej miarowo wysusza włożone do środka elementy, usuwając z nich wodę. W przypadku warzyw poziom wilgoci zostaje obniżony do maksymalnie 10%, natomiast w przypadku owoców – do około 17-20%. Wysoka temperatura uniemożliwia rozwój szkodliwych dla zdrowia drobnoustrojów, patogenów i pleśni, a także zapobiega niekorzystnym zmianom enzymatycznym skutkującym psuciem się materiału organicznego. Dzięki temu strata wartościowych składników jest znikoma. Dodajmy, że najlepiej w codziennym użytkowaniu domowym sprawdzają się dehydratory wykonane ze stali nierdzewnej o mocy między 900 a 1200 Watów. Suszenie pozwala przede wszystkim uzyskać smakowite przekąski, które stanowią zdrową alternatywę dla batoników, drożdżówek i innych słodyczy. Z tego względu spożywanie suszonych owoców i warzyw polecane jest zwłaszcza osobom zrzucającym zbędne kilogramy i uprawiającym sport. Produkty te mogą być też z powodzeniem dodawane do wszelkiego rodzaju zup i sosów, co okazuje się wygodne w chłodnych miesiącach zimowych. Na koniec należy jeszcze wspomnieć, że wykorzystywanie w kuchni suszonych jabłek, gruszek, moreli, brzoskwiń, bananów, marchwi, pietruszki czy bakłażanów umożliwia zaoszczędzenie zarówno pieniędzy, jak i czasu (nie wymagają obróbki).