Słoma jest produktem ubocznym zbiorów zbóż i służy do karmienia zwierząt gospodarskich. Bele słomy są świetne dla wielu rzeczy, ale są pewne warunki, które muszą być spełnione, aby były przechowywane prawidłowo.
Pierwszą rzeczą, którą chcesz zrobić, to dowiedzieć się, jak stara jest twoja słoma. Im starsza słoma, tym lepiej będzie się trzymać podczas przechowywania przez dłuższy okres czasu. Słoma, która przechowywana jest więcej niż rok nie powinna być używana ponieważ może być obfita w pleśń a także jej struktura sprawi, że zacznie się rozpadać w czasie.
Słoma może być przechowywana na zewnątrz, ale należy upewnić się, że jest w suchym środowisku, aby nie pleśniała i nie spleśniała. Powinna być również trzymana z dala od zwierząt, które mogą ją żuć lub używać jako ściółkę, ponieważ mogą one rozprzestrzeniać choroby takie jak salmonella, jeśli wejdą w kontakt z ludzkimi produktami spożywczymi.
Bele słomy można również przechowywać wewnątrz stodoły lub szopy, gdzie jest dużo miejsca i wentylacji, aby nie było zbyt gorąco lub zbyt zimno podczas przechowywania. Jeśli przechowujesz je w środku, upewnij się, że są one trzymane z dala od jakiejkolwiek wilgoci lub wilgotności, ponieważ może to spowodować wzrost pleśni na twoich belach słomy, które zrujnują je całkowicie. Warto przy tym zastosować wytrzymałe i odporne folie do bel, które można zakupić np. z niniejszej strony https://www.bialpak.pl/pl/rolnictwo/siatka-do-bel/hayfil-premium,p78194910.