Praca w gastronomii rządzi się swoimi prawami. Musi odbywać się przy zachowaniu określonych norm i zasad. Mają one na celu zapewnienie klientom żywności i usług na najwyższym poziomie, przy zachowaniu odpowiedniej higieny i bezpieczeństwa pracowników. Ogromną rolę odgrywają nawet takie szczegóły, jak ubiór kucharzy i kelnerów. Z czego powinny składać się ich służbowe uniformy?
Strój kucharza powinien być wykonany z przewiewnych, miłych dla skóry materiałów. Nie mogą one krępować ruchów i najlepiej aby zostały uszyte z płóciennych lub drelichowych tkanin. Kluczowe jest zadbanie o to, by nie były one łatwopalne i aby były zgodne z przepisami BHP! Odzież powinna być dostosowana do temperatur, które panują w miejscu pracy. Oczywiście dobrze aby prezentowała się estetycznie i schludnie. Bluzy kucharskie wysokiej jakości umiejętnie łączą funkcjonalność z walorami estetycznymi. Stanowią inwestycję w zadowolenie i komfort pracowników oraz wizerunek restauracji.
Bardzo duże znaczenie ma to, jak wyglądają kelnerzy, którzy na co dzień mają największy kontakt z klientami. Ich ubiór powinien być stonowany i niezbyt rzucający się w oczy. Dokładny dobór elementów garderoby jest ściśle uzależniony od charakteru danego lokalu. W najbardziej eleganckich restauracjach kelnerzy będą posiadali czarne spodnie w kant, białą koszulę i czarną muszkę lub krawat. W nieco mniej formalnych wystarczy biała koszula i ciemne jeansy oraz fartuch przewiązany na biodrach.