Produktem, który najczęściej gości na naszych stołach jest chleb. Jego ciągła obecność, to pewnego rodzaju ewenement. Pod względem kulinarnym bardzo wiele trendów z czasem się zmienia i odchodzi w zapomnienie. Jednak ten rodzaj produktu ciągle zajmuje centralne miejsce w naszym życiu i nic nie wskazuje, że mogłoby się to zmienić. Aby jednak piekarz upiekł chleb, potrzebuje do tego odpowiednich umiejętności i przede wszystkim narzędzi.
Aby wejść na rynek gastronomiczny z tego typu produktem, trzeba zadbać o urządzenia, które są niezbędne w tej branży. Przede wszystkim należy zakupić odpowiedni piec, do wypieku chleba. To właśnie tutaj wcześniej przygotowana konsystencja będzie nabierała rumieńców. Aby jednak do tego doszło, należy z przygotowanej wcześniej mąki i innych produktów wyrobić masę. Do tego celu jest potrzebna mieszarka do ciasta chlebowego. Wyposażenie pomieszczenia piekarniczego to także stoły do ugniatania i formowania masy. Odpowiednie regały umożliwią układanie po wypieku gorących wyrobów. Jeśli w planie mamy połączenie wypieku chleba z jego sprzedażą, to trzeba będzie się też postarać o szereg akcesoriów do obsługi klientów i ustawiania towarów piekarniczych.