Kiełbasa to wyrób wędliniarski z rozdrobnionego i odpowiednio przyprawionego mięsa, który od bardzo wielu lat gości na polskich stołach. Trudno sobie bez niej wyobrazić choćby imprezy rodzinne czy wiosenno-letnie spotkania przy grillu albo ognisku. Oczywiście nic nie stoi też na przeszkodzie, aby spożywać ją z chlebem na śniadanie bądź kolację. Godne polecenia są w szczególności wysokiej jakości kiełbasy tradycyjne (swojskie), dostępne m.in. w sklepie internetowym, na stronie https://paczkazrusiborza.pl/kategoria-produktu/kielbasy/.
Decydując się na zakup kiełbasy, należy najpierw zapoznać się z jej etykietą w celu dokładnej weryfikacji składu. Pożądana jest przede wszystkim duża zawartość czystego mięsa (wieprzowego, wołowego, drobiowego) – powyżej 70%. Pozostałe w pełni akceptowalne elementy to woda oraz wybrane przyprawy, takie jak majeranek, czosnek, papryka, pieprz czy sól. Jak ognia unikajmy natomiast wyrobów posiadających glutaminian sodu, sztuczne stabilizatory, fosforany (zwiększające objętość), azotany (o działaniu rakotwórczym) i syntetyczne barwniki. Oczywiście spore znaczenie ma również wygląd zewnętrzny kiełbasy. Z pewnością powinniśmy łatwo wyróżnić w jej strukturze kawałeczki mięsa oraz tłuszcz. Zbyt mocny poziom rozdrobnienia dobitnie świadczy o tym, że surowiec został oddzielony mechanicznie i wzbogacony o nadmierną ilość wody. Kolor skórki nie może być żółtawy, ponieważ jest to oznaka dodania szkodliwego dla zdrowia barwnika typu annato. Na koniec zwróćmy uwagę na to, aby kiełbasa była dostatecznie krucha i jednocześnie elastyczna.