Zarówno profesjonalny szef kuchni, jak i kucharz-amator, którego pasją jest przygotowywanie potraw w zaciszu własnego domu, potrzebują kilku sprzętów i narzędzi, by praca w kuchni była efektywna, sprawna, a przede wszystkim bezpieczna. Czasem warto nawet mieć mniej akcesoriów, ale za to lepszej jakości i bardziej wszechstronnych, dzięki czemu łatwiej nam będzie zorganizować się na kuchennych blatach. W co więc powinniśmy się zaopatrzyć?
Pierwszym wielofunkcyjnym sprzętem, który przydaje się zawsze, jest naczynie żeliwne. Jest trwałe, odporne na uszkodzenia, można w nim gotować, smażyć, piec, nadaje się nawet do używania nad otwartym ogniem, a do tego doskonale utrzymuje i rozprowadza temperaturę, więc nasze potrawy będą soczyste, równomiernie wypieczone i pełne aromatu. Każdy kucharz potrzebuje też ostrych noży wysokiej jakości. Wbrew pozorom to tępe noże są bardziej niebezpieczne, gdyż łatwiej ześlizgują się z powierzchni krojonych warzyw czy mięs, przez co łatwiej nimi skaleczyć się w palce. Aby więc noże kuchenne szefa kuchni były zawsze ostre, powinniśmy je ostrzyć przed każdym użyciem za pomocą specjalnej ostrzałki. Do tego warto wybierać modele dla profesjonalistów – są wykonane z troską o najmniejsze detale, doskonałe wyważenie i ergonomię użytkowania, więc posłużą nam latami. Na koniec dla usprawnienia sprzątania po gotowaniu przyda się stolnica, by nie kroić, nie siekać i nie mieszać składników bezpośrednio na blacie. Taką stolnicę po skończonej pracy można po prostu umyć pod bieżącą wodą, a kuchenny blat pozostanie idealnie czysty.