Jesteś tutaj
Home > Trendy i życie > Wybór wina do okazji

Wybór wina do okazji

Wybór wina

Obecnie najważniejszą zasadą dotyczącą wyboru wina do okazji jest… brak takich zasad. Przyjęło się, że wybór białego dobrego wina pasuje do białego mięsa a do czerwonego pasuje czerwone, jednak aktualnie dobór wina działa trochę na zasadzie przekory: skoro wszyscy zamawiają takie, to ja zrobię odwrotnie. Więc jakie wino kupić? Białe, czerwone a może jednak różowe? Słodkie czy wytrawne? Odpowiednio dobrane do potrawy wino nie może zagłuszać jej smaku, powinno z nim kontrastować lub go dopełniać. Wina białe podaje się często jako aperitif aby zaostrzyć apetyt, delikatne i owocowe gatunki świetnie komponują się z owocami morza, warzywami, serami lub owocami – w skrócie, lekkimi przystawkami. Cięższe białe wina pasują do mocniej przyprawionych potraw z drobiu lub ryb. Wina czerwone stanowią idealny dodatek do dań wyrazistych, o zdecydowanym smaku. Trochę mniej popularne są wina różowe, które są najbardziej uniwersalne. Pasują zarówno do lekkich przekąsek, potraw kuchni włoskiej jak i ciężkiej wieprzowiny.

Wino lodowe

Ciekawą odmianą białego wina jest wino lodowe. Wbrew pozorom nie pija się go z lodami a jego nazwa wiąże się z produkcją z zamrożonych winogron. Jest bardzo słodkie, można je spożywać z serem pleśniowym, jako dodatek do kawy lub sałatki z owoców bądź orzechów lub samo. Jego walory smakowe i wymagające procesy produkcji znajdują niestety odzwierciedlenie w wysokiej cenie.

Jeśli zastanawiamy się nad doborem wina powinniśmy przede wszystkim dostosować je do naszych indywidualnych preferencji, ponieważ najlepsze wino to takie które trafia w nasz gust. Bo przecież wieczorne spotkanie z przyjaciółkami lub kolacja z ukochanym przy nielubianym trunku na pewno nie będzie tak przyjemna jak mogłaby być z teoretycznie niedopasowanym do okazji, ale naszym ulubionym napojem.

Dodaj komentarz

14 + 20 =

Top