Każdy użytkownik ekspresu do kawy pragnie zachować swoje urządzenie w jak najlepszym stanie. Dzięki temu przygotowywane w nim trunki będą aromatyczne i pyszne. Warto przeciwdziałać przede wszystkim powstawaniu osadów kamiennych oraz dbać o ogólną higienę urządzenia. Poniżej przedstawiamy najczęstsze symptomy świadczące o rozwijających się problemach z działaniem ekspresu.
Działanie ekspresu do kawy należy oceniać na podstawie jakości przygotowywanych trunków oraz sposobu działania po uruchomieniu. Warto obserwować wszelkie zmiany w smaku kawy oraz emitowane przez ekspres hałasy. Symptomem problemów będzie także, gdy do filiżanki przedostają się fusy.
Również zaburzone pobieranie wody, a w przypadku ekspresów ciśnieniowych niewystarczające ciśnienie powinny budzić podejrzenia. Warto także zwrócić uwagę na temperaturę przygotowanego trunku, która gdy jest zbyt niska, może świadczyć o usterkach.
Podstawową przyczyną problemów w działaniu ekspresu może być powstawanie osadu kamiennego. Dotyka to szczególnie ekspresów wyposażonych w spieniacz do kawy. Wszelkie uszkodzenia układów wewnętrznych należy powierzać profesjonalnym serwisantom – ich samodzielne naprawienie jest w zasadzie niemożliwe.
Najlepszym sposobem, by przedłużyć żywotność urządzenia (poza regularnym odkamienianiem), jest po prostu wybór dobrej jakości urządzenia. Zamiast tanich odpowiedników, lepiej wybrać dobrej jakości ekspres do kawy Jura. Jego zwarta konstrukcja oraz wysokiej klasy materiały gwarantują optymalne i bezproblemowe działanie przez kilka lat. Są to ekspresy dedykowane zarówno dla baristów, jak i prywatnych odbiorców pragnących wyposażyć swoje kuchnie w profesjonalny sprzęt.