Obecnie na rynku funkcjonuje wiele firm cateringowych, z których usług korzystają różne grupy ludzi (np. pracownicy biurowców czy sportowcy). Dlatego też ten biznes nieustannie się rozrasta. Należy jednak podkreślić, że każda działalność tego typu wymaga inwestycji nie tylko w dobrych pracowników, ale również w sprzęt i akcesoria ułatwiające przyrządzanie posiłków. Nie jest bowiem łatwo się wybić, jeśli nie spełnia się określonych norm, które nierzadko są wyśrubowane.
Podstawowym wyposażeniem każdej profesjonalnej firmy działającej na tym rynku powinny być oczywiście meble cateringowe. Mowa tutaj zwłaszcza o meblach ogrodowych, które są wykorzystywane w trakcie niezwykle dzisiaj popularnych przyjęć na świeżym powietrzu (np. w ogrodzie lub na łące). W tej kategorii produktów mieszczą się zarówno krzesła z drewna lub wysokiej jakości plastiku, jak i stoły cateringowe w różnych kształtach, kolorach i rozmiarach. Kolejnym niezbędnym sprzętem w działalności cateringowej jest samochód, który pozwala na dużą mobilność. Pamiętajmy o tym, że dowóz posiłków na terenie miasta może być bardzo uciążliwy i skomplikowany ze względu na korki, dlatego też posiadanie auta dostawczego (a najlepiej kilku, w zależności od zasięgu działania firmy) jest w tej sytuacji priorytetem. Na wyposażeniu podmiotów tego typu muszą być też oczywiście sprzęty do gotowania i przyrządzania napojów. Są to różnego rodzaju garnki, patelnie, szklanki, widelce, łyżki, tace z plastiku lub polipropylenu, dzbanki, ekspresy do kawy, kuchenki gazowe czy termoporty do transportu płynów i dań. Bez tego ani rusz.