Dieta wegańska jest coraz bardziej popularna wśród Polaków. Wiele osób decyduje się na rezygnację z mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego, eliminując ze swojej diety również jajka i wszelkiego rodzaju nabiał.
Należy jednak pamiętać, że przechodząc na dietę wegańską, powinno się regularnie uzupełniać niedobory białka w naszym organizmie. Jest to konieczne, ponieważ to właśnie białko jest głównym budulcem naszego ciała i na dłuższą metę nie jesteśmy w stanie dobrze funkcjonować, spożywając tylko i wyłącznie węglowodany.
W diecie wegańskiej białko pochodzenia zwierzęcego zastępuje się roślinnym. Doskonałym jego źródłem jest na przykład ciecierzyca, która zawiera 8 gram białka w 100 gramach, lub soczewica, której na dodatek białko jest aż w 85% przyswajalne. Ponadto, soczewica jest bogatym źródłem błonnika, dzięki czemu wspomaga perystaltykę jelit oraz zawiera mnóstwo innych ważnych dla naszego organizmu składników i witamin.
Przechodząc na dietę wegańską, warto też skorzystać z pomocy fachowców, którzy pomogą dobrać odpowiednie dla nas składniki. Na rynku istnieją nawet specjalne firmy, które nie tylko pomogą ułożyć dietę, ale też dostarczą nam gotowe produkty do domu. Ze szczegółową ofertą przygotowaną specjalnie dla wegan możemy zapoznać się w tym miejscu: http://zryjzdrowocatering.com/oferta/dieta-wege/.
Szczególnie warto zwrócić uwagę na ofertę takich firm w sytuacji gdy dopiero przechodzimy na dietę wegańską, lub gdy nie mamy czasu na samodzielne gotowanie. Inne rodzaje różnorodnych diet są dostępne także na http://zryjzdrowocatering.com/oferta/.