Grzałki wykorzystywane są jako elementy generujące ciepło w wielu układach i urządzeniach. W grzałki wyposażone są czajniki elektryczne, suszarki, pralki, prostownice do włosów. Również liczne sprzęty gastronomiczne oraz grzewcze zawierają w konstrukcji grzałkę.
Typowa grzałka składa się z dwóch głównych komponentów. Pierwszy to rurka grzewcza, której zadaniem jest przewodzenie energii elektrycznej oraz wytwarzanie energii cieplnej. Drugim jest regulator temperatury, którego zadaniem będzie utrzymywanie jej na stałym poziomie.
Pierwszym chętnie stosowanym typem grzałek są urządzenia elektryczne, rurkowe. Wykorzystywane są w gospodarstwach domowych, w lokalach gastronomicznych oraz w wielu innych miejscach. Grzałki patronowe to urządzenia o większej mocy, przy stosunkowo niedużej powierzchni. Wykorzystuje się je głównie w przemyśle, do ogrzewania konstrukcji metalowych.
Grzałki opaskowe wykorzystywane są do podgrzewania rur oraz cylindrów. Ostatnie, o których wspomnimy, to grzałki spiralne. Ich konstrukcja zawiera druty oporowe w formie spiralnej. Pozwalają wytworzyć temperaturę powyżej 1000 stopni C.
Przyglądając się dostępnym grzałkom elektrycznym, należy dobierać je względem konkretnej instalacji lub urządzenia, z którymi będą pracować. Do użytku domowego wybiera się zazwyczaj grzałki odpowiadające mocy grzejnika. Istotny jest także zakres regulacji temperatury, szczególnie w przypadku komponentów w układach grzewczych. Niektóre modele grzałek posiadają także dodatkowe zabezpieczenia przed zamarzaniem.