Jesteś tutaj
Home > Bez kategorii > Hartowanie stali – co warto wiedzieć?

Hartowanie stali – co warto wiedzieć?

Hartowanie indukcyjne to metoda nagrzewania przedmiotów stalowych za pomocą indukcji. Przedmiot jest trzymany w uchwycie i umieszczany obok ogrzewanego elementu, tak aby otrzymywał taką samą ilość ciepła. Hartowanie indukcyjne to proces, w którym przez stal przepuszcza się prąd elektryczny, co powoduje jej podgrzanie do temperatury, w której staje się twardsza.

Najważniejsze informacje

Proces hartowania stali różni się od zwykłego procesu, w którym hartuje się większość innych metali. Normalny oznacza, że polega na podgrzaniu stali do innej temperatury za pomocą pieca grzewczego, a następnie hartowaniu jej w wodzie lub oleju. W tym przypadku mówimy o hartowaniu indukcyjnym. Wiedza na temat hartowania stali jest nam potrzebna z kilku powodów: Chcemy mieć pewność, że nasze ostrza będą ostre i trwałe, chcemy mieć pewność, że nasze sprężyny będą wystarczająco sztywne i mocne, aby zapewnić niezawodne działanie przez lata, a także chcemy projektować systemy, które będą w stanie wytrzymać wysokie temperatury i ciśnienia. Hartowanie stali to proces, w którym stalowe części lub blachy są podgrzewane do określonej temperatury, a następnie szybko schładzane. Metodę tę stosuje się w celu uzyskania pożądanej właściwości mechanicznej (wytrzymałości) i twardości materiału, która może być porównywalna z innymi materiałami stosowanymi do produkcji. Dzięki hartowaniu indukcyjnemu to proces utwardzania powierzchniowego stali przez nagrzewanie jej falami elektromagnetycznymi, a następnie hartowanie za pomocą wody chłodzącej lub oleju.

Dodaj komentarz

16 − osiem =

Top