Jesteś tutaj
Home > Wszystko wokół domu > Kuchenna ekologia

Kuchenna ekologia

Ekologia coraz śmielej wkracza do różnych dziedzin naszego życia. Znakomicie sprawdza się m.in. w kuchni, gdzie warto stosować pewne konkretne rozwiązania wpływające na ochronę środowiska naturalnego. Doskonałym przykładem jest choćby filtr wody do lodówek FFL-170P, który pozwala niemal całkowicie zredukować nieprzyjemny zapach i smak wody, a także usunąć z niej wszelkie szkodliwe substancje w postaci kamienia czy metali ciężkich. Bez problemu kupimy go w np. w sklepie internetowym.

Pamiętajmy o korzystaniu z biodegradowalnych materiałów

Podstawowym elementem kuchennej ekologii jest ograniczenie do niezbędnego minimum opakowań plastikowych służących do przechowywania żywności. Zaleca się ich zastąpienie drewnianymi skrzynkami, specjalnymi pojemnikami spożywczymi oraz tzw. luchboxami wielokrotnego użytku. Po drugie warto na co dzień wykorzystywać dzbanki i butelki filtrujące, a także rozmaite autonomiczne filtry i tabletki służące do oczyszczania wody w poszczególnych urządzeniach kuchennych. Godne polecenia są m.in. tabletki czyszczące i filtr NIRT 701, czyli produkty przeznaczone stricte do nowoczesnych ekspresów ciśnieniowych. Kolejną istotną kwestią jest przemyślany wybór żywności oraz powstrzymanie się od jej marnowania – np. w trakcie gotowania obiadu. Należy kupować mniej, ale zdecydowanie częściej. 

Warto także:

– stosować przybory kuchenne wykonane z drewna i bambusa (chochli, szpatułek, łyżek itp.)

– zrezygnować  z patelni i garnków teflonowych na rzecz wyrobów stalowych oraz szklanych

– dokładnie segregować odpady i śmieci

Dodaj komentarz

4 × jeden =

Top