Każdy z nas czasem uwielbia przegryźć coś słodkiego. Szczególnie popularne są różnego rodzaju rogaliki. Rogaliki kruche, maślane, nadziewane, czekoladowe. Opcji jest wiele. Czy kiedykolwiek jednak zastanawialiśmy się, jak powstają? Dlaczego są niemalże idealnie tej samej wielkości, a ich kształt jest idealny? Wszystko za sprawą profesjonalnego sprzętu, przy pomocy którego są przygotowywane.
W zakładach, gdzie produkowana ilość rogalików, do ich formowania są wykorzystywane specjalne urządzenia, czyli rogalikarki. Te maszyny piekarnicze są niezbędnym wyposażeniem praktycznie każdej cukierni, która chce wytwarzać rogaliki. Dzięki ich zastosowaniu można szybko przygotować ich dużą ilość. Nowoczesne sprzęty tego typu posiadają możliwości regulacji – dzięki nim cukiernik decyduje, jakiej wielkości mają być rogaliki. Wśród dodatkowych cech tych urządzeń wyróżnia się: wałkowanie i rolowanie kęsów ciasta. Do tego typu zadań wykorzystywane są dwa cylindry oraz taśmy, które wykonują pracę, która kiedyś zajmowała zdecydowanie więcej czasu.
Rogalikarki są wyposażone w specjalne półeczki, na które „wyrzucane” są uformowane przez maszynę rogaliki. Urządzenie to jest stosunkowo prostą konstrukcją, która pozwala na przyspieszenie procesu produkcji, oraz uzyskanie idealnie równych i kształtnych rogalików. Dostępne są wersje w różnych wielkościach – wszystko zależy od preferencji danego zakładu cukierniczego. Aby jednak produkcja szła sprawnie, rogalikarki są obecnie niezbędnikiem.