Jedzenie owoców może być pysznym i pożywnym sposobem na wypełnienie organizmu witaminami, minerałami, błonnikiem i przeciwutleniaczami. Korzyści wynikające z jedzenia owoców obejmują poprawę trawienia i eliminacji, obniżenie ryzyka zachorowania na cukrzycę, zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka, wzmocnienie układu odpornościowego i zwiększenie energii.
Owoce są również pełne wody (około 90 procent), co pomaga utrzymać nawodnienie, a także mają mało kalorii i tłuszczu. Pamiętaj jednak, że większość owoców ma wysoki indeks glikemiczny (IG), więc jeśli szukasz dodatkowej energii z węglowodanów, jedz je z białkiem, np. orzechami lub produktami mlecznymi, takimi jak ser czy jogurt, aby spowolnić ich trawienie.
Owoce są świetne dla zdrowia, ponieważ zawierają tak wiele korzystnych składników odżywczych:
Witaminy A, B6, C i E znajdują się w dużych ilościach w owocach (zwłaszcza jagodach). Witamina C pomaga zapobiegać szkorbutowi (choroba spowodowana niedoborem witaminy C). Minerał potas jest również obecny w dużych ilościach w większości owoców; banany są szczególnie bogate w potas – jeden średni banan zawiera około 420 miligramów potasu! Potas pomaga utrzymać normalny poziom ciśnienia krwi, gdy spożycie sodu jest wysokie.
Minerały takie jak wapń, żelazo i magnez są również obecne w dużych ilościach w wielu owocach.
Jeśli chcesz zadbać o zdrowie swoich pracowników, to owoce do biura Poznań, jest miastem, w którym bez problemu to zrealizujesz.