Turcja to kraj przyciągający słoneczną pogodą, piaszczystymi plażami oraz oryginalnymi zabytkami. Nie można jednak również zapomnieć o niezwykle apetycznej kuchni, w której charakterystyczne są wpływy greckie, arabskie, a nawet wschodnioazjatyckie. Bazuje ona przede wszystkim na licznych przysmakach mięsnych, warzywnych i typowo słodkich. Mnóstwo ciekawych produktów tureckich znajdziemy w tym sklepie internetowym: https://tureckiesmaki.pl/.
Większość potraw kuchni tureckiej opiera się na wykorzystaniu ryżu basmati, ciecierzycy, soczewicy albo kaszy bulgur. Do ugotowanych ziaren dodaje się przeważnie intensywne przyprawy (chili, kardamon, kmin rzymski, cynamon itp.), świeże zioła (kolendrę, miętę) oraz kawałki mięsa baraniego bądź jagnięcego. Flagowym daniem jest słynny na całym świecie kebab. Wbrew pozorom nie jest on najczęściej podawany w bułce, ale na talerzu. Na uwagę zasługuje ponadto pomidorowa zupa corba z warzywami, kotlet z ciecierzycy (zwany falafelem), sałatka z bakłażana, jogurtowy sos ze startym ogórkiem i czosnkiem, pasta z ikry dorsza, pasta z oliwek, faszerowane liście winogron i zupa z owczego móżdżku. Pozostałe godne polecenia przysmaki tureckie to m.in. chałwa waniliowa, hummus, ciasto kuru, konfitura pigwowa czy grillowany bakłażan.