Jesteś tutaj
Home > Trendy i życie > Smażone, marynowane, suszone – o możliwościach podawania grzybów

Smażone, marynowane, suszone – o możliwościach podawania grzybów

Grzyby w lasach dostępne są przez krótki okres w roku, nic więc dziwnego, że chcemy ten smak jesieni zachować na dłużej. Wśród najpopularniejszych metod przechowywania długoterminowego znajduje się m.in. suszenie, marynowanie, mrożenie czy wekowanie, a takie przetwory możemy wykorzystywać przez okrągły rok, niezależnie od tego, czy przygotowaliśmy je sami, czy przynieśliśmy ze sklepu. Jednak jak je używać, by wydobyć pełnię ich smaku?

Potrawy z grzybami – pomysły i inspiracje

Przetwory grzybowe ułatwiają pracę w kuchni i pozwalają na szybkie przygotowanie pysznych potraw o wyjątkowym smaku. Marynowane grzybki możemy podać po prostu jako przekąska bądź przesmażyć i w takiej formie dodać do sosu grzybowego lub do jajecznicy. Na https://devaldano.pl/product-category/twoja-domowa-restauracja/przetwory-grzyvowe/ znajdziemy także duży wybór już gotowych farszów, które świetnie się sprawdzą w okresie świątecznym do przygotowania uszek, pierogów czy pasztecików z grzybami, a na co dzień możemy z nich przygotować tarty wytrawne.

Pasty z grzybów to kolei prosty sposób na wzbogacenie zup czy sosów – wystarczy kilka łyżek takiej pasty dokładnie rozprowadzić w bulionie bądź bazie na sos, by już po chwili cieszyć się intensywnym, grzybowym aromatem. Z takiej pasty przygotujemy także w prosty pastę do smarowania kanapek, wystarczy dodać kiszonego ogórka, karczochów lub sera feta, by przełamać smak grzybów i już można delektować się unikalną kanapką. Koncentraty grzybowe warto także dodawać do bulionów, by wzmocnić ich smak i aromat.

Dodaj komentarz

pięć × 3 =

Top