Choć desery kojarzą nam się niestety z dużą kalorycznością, to można przygotować je w zdrowy sposób, sięgając także po wartościowe dodatki, dzięki którym będzie też można użyć do wypieków mniej cukru.
Zdecydowanie korzystniejsze dla naszego zdrowia będą desery z dodatkiem owoców, zamiast czekolady czy różnego rodzaju kremów. Co prawda, posiadają one w sobie cukry proste, lecz dobrze przyswajalne w rozsądnych ilościach i ich dawkę powinniśmy przyjmować w normalnej diecie. Wykorzystując owoce, możemy się też pokusić o mniejszą ilość samego białego cukru, przez który większość wypieków staje się tak kaloryczna i niezdrowa. Mniej oczywistym dodatkiem mogą być warzywa, a w szczególności marchew czy buraki, które będą doskonale pasować do wielu dań na słodko oraz przygotowywanych słodyczy.
Znakomitym dodatkiem do deserów są orzechy, które potrafią nadać smaku i charakteru. Co prawda posiadają w sobie sporo tłuszczu i są kaloryczne, lecz mają też wiele bardzo potrzebnych organizmowi składników i ich spożycie jest zalecane dla podtrzymania dobrego zdrowia. Śmiało można z nich zatem korzystać przy deserach na ciepło oraz tych na zimno. Ciekawym rozwiązaniem jest fasola, która pomaga utrzymywać w normie poziom cukru, więc będzie dobrym zbalansowaniem tej części jadłospisu. Wreszcie zastosowanie przy deserach znajdują też różne nasiona, a w szczególności chia oraz siemie lniane. Można je dodawać na przykład sproszkowane, dzięki czemu łatwo dodamy je w trakcie przygotowań, a będą jeszcze lepiej przyswajalne i wzbogacą nasz deser o wartości odżywcze. Oba produkty są dostępne na https://olejarnia-gaja.pl/.